Polygraph

הונאת נדל"ן בשכירות מוגנת

הכירו את המונח דמי מפתח. כיום הוא בהחלט איננו מוכר, וכל שכן איננו נתפס עבור שוכרים רבים המשלמים כמה אלפי שקלים מדי חודש בתמורה לדירתם.

בשנות החמישים של המאה שעברה, דמי המפתח אפשרו לעולים חדשים לקבל דיור וכל זאת בתמורה לסכום שכיום יכול בהחלט להרים גבה. דמיינו לכם כיצד דירה מכובדת תעלה לכם רק כמה מאות שקלים בחודש.

כיום אין עוד דמי מפתח, אלא עבור קשישים אשר עדיין מממשים את זכותם. כיצד כל זה משתלב בהונאת נדל"ן? ובכן, חוק המקרקעין מתיר לצאצאים להמשיך וליהנות מן הזכויות של הוריהם, וכל זאת באם והם אכן עומדים בסעיפים הנקובים בחוק.

מהי שכירות מוגנת?

שכירות מוגנת היא כיום לא יותר מאשר מזכרת ארכאית משנות החמישים, ובה שוכרים נהנו מתנאי שכירות ייחודיים ומוזלים.

החוק הישראלי מכיר בכך שאנשים שהפיתוי הוא עצום ושאין כל מקום ל'אזורים אפורים' שיהיו נתונים לפרשנות פתוחה ועל כן הוא מגדיר כי דייר קביל בשכירות מוגנת הוא מי שאכלס את הנכס טרם שנות הארבעים של המאה הקודמת, מי שנכנס לאחר ה-20.8.1968 ובחוזהו צוין כי מעמדו מזכה אותו כדייר מוגן, או לחילופין מי שנכנס טרם תאריך זה ולא נכתב באופן שאיננו משתמע לשני פנים כי חוק זה איננו מתקיים עליו.

אך ישנו היבט נוסף בחוק, והוא זה אשר מעניק את הפתח לניסיונות תרמית חוזרים ונשנים מצד צאצאי השוכרים: דייר מוגן הוא גם זה אשר הזכות לדיירות המוגנת עברה אליו, אז הוא רשאי להמשיך וליהנות מן התנאים המוזלים, גם לאחר פטירת השוכר המקורי.

חוק החצי השנה

על-פי חוק שכירות מוגנת, במקרה בו הדייר נפטר, אולם אחד מבני משפחתו בדרגה ראשונה, קרי בן או בת זוג או לחילופין צאצאים ישירים, חיו במחציתו בדירה לאורך 6 חודשים, הרי שהזכות להמשך קיום התנאים המקלים עוברת אליהם.

בפועל, החוק איננו מתיר זאת בקלות כה רבה, והוא מקשיח את התנאים עם תתי-סעיפים שונים. במקרים מסוימים, בעלי הנכסים כמעט מרימים ידיים או לחילופין פונים לקבלת ייעוץ מטעם משרד חקירות פרטיות או עורך דין המומחה בתחום, כדי לדון בנושא ולמצוא את הפתרון לסוגיה. 

הפרכת הטענה למימוש זכות הדייר המוגן

להלן מספר סייגים אותם יש לבחון כדי להפריך את דרישות השוכרים החדשים וכך לפנות אותם מן הנכס בהוראת בית המשפט:

החזקת נכס נוסף – במקרים בהם מתגלה כי לשוכר העתידי ישנו נכס נוסף המשמש אותו למגורים, הרי שבקשתו למימוש הזכות לשכירות מוגנת איננה קבילה. לעתים יידרשו שירותי חקירה כדי לבחון את הנושא ולגבש ראיות.

מגורים חצי שנה לפחות – כאמור, החוק היבש אומר כי על הדייר לגור יחד עם השוכר המקורי לאורך חצי שנה לפחות. בדיקה מאומצת, יכולה לגלות שהצאצא או בן/בת הזוג, לא גרו בדירה, ורק יצרו מצג שווא לאורך שעות ספורות מדי יום.

התייעצו עם איש מקצוע

חוששים שמא מבצעים תרמית על חשבונכם בנכס הנדל"ן שלרשותכם? פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי שיסייע לכם לבחון את הנושא בקפידה, ולדון באם אכן יש מקום לגשת אל הערכאות המשפטיות.

צרו איתנו קשר
לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

בשליחת הפרטים אני מאשר/ת קבלת מידע לטלפון ו/או לאימייל
שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

כל הזכויות שמורות לדוניץ ושות' משרד עורכי דין | הצהרת נגישות