ליטיגציה
ליטיגציה, או "התדיינות" בשמה העברי, הינו שמה של אמנות ההופעה באולמות בתי המשפט. אם יצא לכם לצפות בסדרות בתי משפט בטלוויזיה, בהן עורכי הדין מייצגים את לקוחותיהם בבתי המשפט, טוענים בלהט את טיעוניהם בפני השופט, חוקרים את העדים ופונים אל חבר המושבעים בנאומי סיכום חוצבי להבות – למעשה צפיתם בליטיגטורים.
במילים אחרות, בעוד שיש עורכי דין רבים המנהלים את עבודתם נאמנה ללא צורך להגיע כלל אל בתי המשפט – כגון עורכי דין שמתמחים בחוזים, מיסים או מקרקעין – הרי שאם תיק מסוים כבר מגיע לדיון בפני ערכאה משפטית כלשהי אזי יש להשתמש בשירותי ליטיגטור מיומן.
הליטיגטור הוא עורך הדין שמנסה לשכנע את השופטים (בישראל, כזכור, אין חבר מושבעים) כי המסכת המשפטית והעובדתית המוצגת על ידו בשם לקוחותיו היא הצודקת והנכונה, ולשם כך עליו להיות בעל כישורים יוצאי דופן: עליו לא רק להיות בקיא בחוקים, בתקנות ובהליכים המשפטיים, אלא גם להפגין כריזמה, כושר ביטוי, חדות מחשבה ולשון, הבנה מהירה של הדברים הנאמרים באולם בית המשפט וניצולם כהרף עין על מנת לחזק את טענותיו או להחליט את טענות הצד הנגדי.
תפקידיו של הליטיגטור
- הבנה עמוקה של הלקוח, לרבות טענותיו המשפטיות והעובדתיות
- הבנת טענות הצד הנגדי, בקיאות עמוקה בדינים, בפסיקות ובהלכות המשפטיות הרלוונטיות לתיק
- תכנון אסטרטגיה משפטית וטקטיקות בהן ייעשה שימוש במהלך הדיונים בתיק
- התמודדות במצבים דינמיים תוך מתן תגובות חדות ומשכנעות בזמן אמת
- חקירה של עדים באולם בית המשפט, בעקביות עם האסטרטגיה המשפטית שתוכננה מראש ותוך שימוש בזריזות מחשבה ולשון אל מול הגילויים והטענות העשויים לעלות במהלך העדויות
- ניתוח של טענות ועדויות באופן קולח, משכנע וחד
- "כניסה לנעליו של השופט" תוך יכולת לתת מענה לסוגיות המטרידות אותו לגבי התיק באופן כללי ובמהלך הדיון בפרט
ראוי לציין כי בעוד ההופעה עצמה בפני בית הדין היא החלק המרכזי בעבודתו של הליטיגטור, הרי שעדיין מדובר בעורך דין שצריך גם לדעת להתבטא בכתב לאורך כל התהליך. כלומר, הליטיגטור חייב להיות מנוסה גם בהצגת טיעוניו בכתב וגם בהצגתם בעל פה.