העסקת עובדים זרים בישראל
המעבר של כוח עבודה ממדינות מתפתחות למדינות מפותחות, הוא אחד המאפיינים של עידן הגלובליזציה. ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות מבחינת מספר העובדים הזרים המועסקים בה. למרות שהמדיניות המאפשרת העסקת עובדים זרים בישראל קובעת שהשהות שלהם כאן תהיה זמנית בלבד, רבים מהם הצליחו להתיישב, בעיקר במרכזים עירוניים, וחלקם גם הקימו משפחות.
מידע למעסיקים
אשרות עבודה בישראל לעובדים זרים ניתנות למעסיקים במספר ענפים, כמו ענף הסיעוד, החקלאות, ענף הבניין או ענף המלונאות.
אם אתם רוצים להעסיק עובד זה באחד התחומים הללו, יש כמה עובדות שחשוב לדעת לפני שמגישים בקשה לאשרה ב׳1, כדי להעסיק עובד זר בישראל.
התנאים בהם אפשר להעסיק עובד זר
חוק עובדים זרים, תשנ״א-1991, מגדיר את: התנאים בהם ניתן להעסיק עובד זה. קודם כל יש לקבל היתר מרשות האוכלוסין וההגירה. לדוגמה, לקבלת היתר להעסקת עובד זר בסיעוד יש לשלוח את הבקשה עם כל המסמכים הנדרשים באופן מקוון; או בנייה לאחרת הלשכות והעברת טופס הבקשה והמסמכים הנדרשים.
משרד הפנים ינפיק אשרת עבודה והזמנה של העובד להיכנס לארץ עם אשרת עבודה. הזמנה זו תישלח לקונסוליה הישראלית במקום בו גר העובד הזר במדינתו. בשלב זה יפנה העובד הזר לקונסוליה וימסור את דרכונו, בו תוחתם אשרת העבודה שלו. קחו בחשבון שהעובד הזר עשוי להידרש להציג מסמכים תומכים, כמו למשל בדיקות רפואיות או תעודת יושר.
בדרך כלל לוקח כ-3 חודשים עד לסיום הטיפול בבקשה לקבלת אשרת עבודה לעובד זר. האשרה עצמה היא בתוקף לשנה, וניתן להאריכה למשך 63 חודשים (כלומר, 5 שנים ו-3 חודשים), ובמקרים מסוימים גם מעבר לכך.
בדרך כלל, עדיף להשאיר את ביצוע הליך הבקשה בידיו המיומנויות של עורך דין בתחום, ובכך להבטיח מסלול חלק לקבלת היתר העסקה לעובד הזר.
החובות של המעסיק כלפי העובד הזר
משרד הכלכלה מפקח על זכויות העובדים הזרים, בהתאם לחוקי העבודה. תנאי ההעסקה של העובד הזר, כוללים, בין השאר:
- חוזה עבודה כתוב הכולל גם את תנאי ההעסקה של העובד וכתוב בשפה המובנת לו. תנאי ההעסקה כוללים, בין השאר, תלוש שכר מפורט וברור, תשלומים לביטוח פנסיוני, זכאות ליום מנוחה בשבוע ולימי חופשה שנתיים וכו׳.
- הסכם העבודה שאמור לכלול פרטים שונים, כגון:
- זהות המעסיק וזהות העובד הזר.
- תיאור תפקידו של העובד הזר.
- פירוט שכרו של העובד הזר על כל המרכיבים שלו כולל תאריכי התשלום, אופן עדכון גובה השכר, מרכיבי השכר ומועדי תשלום השכר).
- ניכויים המבוצעים משכר העבודה.
- התשלומים שיעבירו המעסיק והעובד עבור התנאים הסוציאליים של העובד הזר.
- העובד אמור לקבל העתק של חוזה העבודה החתום, כשהעתק נוסף יישמר עם שאר מסמכי ההעסקה במקום העבודה שלו.
- הענקת מגורים הולמים לעובד הזר.
לבסוף, נדגיש שאשרת תייר (אשרה מסוג ב׳2) משמשת כוויזת תיירות או ויזה לביקור עסקי ואי אפשר להמירה באשרת עבודה ב׳1 שאותה צריך לקבל לפני הכניסה לישראל.